Přeskočit na hlavní obsah

Update měření (v 4.5.1)

· 2 minuty čtení
Martin Michálek
Konzultant rychlosti, specialista na UI a hlavní kontakt.

Minulý týden došlo ke změnám na infrastruktuře AWS, které způsobily dočasnou nestabilitu výsledků měření, včetně našeho Hlídače a jeho notifikací.

Pracovali jsme tedy na základě těchto neočekávaných změn na zajištění stabilnějších výsledků a přitom se pustili do aktualizací, které nám ve frontě čekaly delší dobu.

Co přesně se měnilo a jak to může vypadat ve vašich grafech? Změny jsou vidět především na metrice FCP a pak také na LCP. To vše prakticky jen na mobilech:

Změna měření v monitoringu PLUS

  1. Od soboty 21. 9. můžete vidět zhoršené a nestabilní hodnoty metriky FCP a případně LCP, které vycházejí z nestability testů na AWS. V automatické poznámce, kterou posíláme všem, je tato změna označená jako „Změny na AWS (nestabilní výsledky)“.
  2. Od pátku 27. 9. můžete vidět stabilnější výsledky. Různé testy v různé časy vracejí podobné výsledky. Ve výsledku budou data metrik FCP i LCP mírně horší než předtím.
  3. Od úterý 1. 10. jsme zrychlili nastavení testovacího stroje, aby více odpovídal současných rychlostem připojení ve střední Evropě, kontrétně RTT snižujeme ze 150 na 100 ms a mírně zrychlujeme připojení testovacího stroje. Důsledkem bude opětovné zlepšení hodnot metrik. V automatické poznámce toto značíme jako „Změna měření (rychlejší testy)“.

Mezi 21. 9. a 2. 10. jsme vypnuli automatické notifikace pro tyto dvě metriky, protože naprostá většina klientů monitoringu PLUS by dostávala falešně pozitivní zprávy o zhoršení rychlosti.

Nové hodnoty metrik FCP a LCP (ale i dalších) získané na mobilech budou mírně odlišné od stavu před 21. 9.

Dále pracujeme na zpřesňování měření a nových vlastnostech, které vám umožní mít rychlejší weby.